Št. mar 28th, 2024

MEDZILABORCE. Pandemické opatrenia na dlhší čas uzatvorili aj kultúrne inštitúcie. Jednou z nich je Múzeum moderného umenia Andyho Warhola. Už niekoľko mesiacov funguje v online priestore. Avšak to nebráni pracovníkom vo vytváraní zaujímavých projektov, ktoré si návštevníci pozrú virtuálne.

   „Aktivity v priestoroch múzea sú stále limitované aktuálnymi opatreniami, čiže naďalej ešte ostávame v online priestore, v ktorom prezentujeme niekoľko našich formátov pre čo najužšiu interakciu s verejnosťou. Je to projekt Coffe Break, v ktorom každý deň postujeme zaujímavosti zo sveta umenia a nášho múzea populárnou formou v podobe kratších textov. Každý štvrtok na našich sociálnych sieťach prezentujeme projekt Factory people, v ktorom približujeme osobnosti, ktoré s Warholom spolupracovali, ovplyvňovali ho… Plus naďalej pokračujeme s projektom Co-video project, v rámci ktorého multimediálnou formou propagujeme expozície múzea. To sú nosné projekty múzea,“ prezradil Martin Cubjak, riaditeľ múzea.


Projekt Factory people: Holly Woodlawn a Andy Warhol

   Vláda SR konečne povolila návštevy múzea. Warholovskí fanúšikovia si prišli na svoje. „Áno, návštevníci už chodia, v priemere cca 10 až 15 ľudí denne, viac cez víkend, čo je celkom fajn vzhľadom na situáciu, v ktorej sme a dobu, ktorú žijeme,“ spresnil riaditeľ.  

Pracovníci nezaháľajú, aj keď situácia stále nie je jednoduchá. „Chcem veriť, že už aj na reálne aktivity v priestoroch múzea. Radi by sme začali projekt „15 mínut slávy“, ktorého význam spočíva v doslova kočovnom charaktere krátkych – 15 minútových výstavách v rôznych dedinách, kde chceme realizovať sériu performatívnych výstav, robiť rozhovory o umení s miestnymi a získať tak aj istú sociálno-psychologickú sondu, ako sa na svetové umenie reaguje v lokálnom, respektíve periférnom prostredí malých dedín. Radi by sme už chceli  realizovať lektorské výklady a pripravovať program na jeseň, kedy si budeme pripomínať 30 rokov existencie múzea,“ doplnil Cubjak. 

   Už niekoľko rokov rezonuje múzeom téma jeho rekonštrukcie. Vláda schválila na jeho obnovu niekoľko miliónov eur, no aj tu zaúradovala pandémia a celý projekt sa musel posunúť. „Zmluvným partnerom pre finálne projektové práce v rámci prípravy rekonštrukcie je náš zriaďovateľ – Prešovský samosprávny kraj a Technická Univerzita v Košiciach. čo mám informácie, tak práve prebieha odovzdávanie realizačného projektu, zároveň s tým aj oponentúry k projektu a paralelne príprava pre verejné obstarávanie – hlavného dodávateľa stavby,“ pripomenul Martin Cubjak. Iba odhadom sa dá konštatovať, že sa s rekonštrukčnými prácami začne na budúcu jar.  (foto: MMUAW, slovakiatravel.sk)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com