Št. mar 28th, 2024

HUMENNÉ. Tréning v stredu podvečer stihli humenskí futbalisti ešte pred jarnou búrkou, práve včas. Príprava prebieha na ihrisku s umelou trávou vedľa hlavného futbalového štadióna. Trénerská trojica Škrlík, Čirák, M. Vasilenko sledovali z bezpečnej vzdialenosti tréningové skupiny hráčov. My sme humenských treťoligistov zastihli pri striedavých gólových zakončeniach z hry, protiútokoch na dvoch brankárov. Druholigovú príslušnosť si pre humenský futbal želajú všetci zanietení… a tá je na dosah.

   Sedemnásť hráčov a traja brankári A-mužstva FK Humenné absolvovali prvý dovolený „spoločný“ tréning v pondelok 3. mája. Vytvárajú tréningové sektory podľa stanovených pravidiel potrebných dodržiavať kvôli pandemickej situácii na Slovensku.

   Pauza takmer sedem mesiacov, od 12. októbra 2020. „Aj v skupinových modeloch sa dá viesť tréning, prípravné cvičenia či streľba na cieľ, dokážeme byť kreatívni aj v tejto nie jednoduchej dobe,“ konštatoval kormidelník seniorského tímu FK Humenné. Jeho zverenci trénovali naplno uplynulý týždeň v pondelok, utorok a v stredu.

Aké pocity má tréner seniorov FK Humenné, Jožko Škrlík, po tak dlhej dobe bez tréningového procesu na zelenom trávniku či kdekoľvek inde?

   „Zmiešané, skôr príjemné, pretože konečne je nám umožnené, hoc nie naplno, priamo na ihrisku sa pripravovať, aj keď za striktných dodržiavaní nariadení úradu vlády SR a RÚVZ. Trénujeme v skupinách, napriek tomu vnímam pozitívne, že sme sa mohli všetci stretnúť na ihrisku. Predsa len, sme športovci, takže šport nám veľmi chýbal, a navyše, nesmieme súťažiť.“

Kondične sú na tom chlapci ako?

   „Chalani mali individuálne tréningové plány od trénerov, tie plnili a prostredníctvom aplikácie posielali späť, iná možnosť nebola. Musel sa zariadiť každý sám, aby bol v čase futbalového reštartu plne pripravený vybehnúť s loptou na ihrisko.“ Aj samotní tréneri sa musia fyzicky udržiavať. Ako to bolo v prípade skúseného humenského kormidelníka? „Viac-menej som sa venoval štúdiu, hlavne nových vecí spojených s trénerskou činnosťou vo futbale, po fyzickej stránke som sa v kondícii udržiaval hlavne behom. Toto obdobie je aj pre trénera frustrujúce, musí byť v kondícii, aby stíhal na svojich zverencov aj na ihrisku.“

   Už v pondelok na prvom tréningu bola k dispozícii trénerskej dvojici Jozef Škrlík a Andrej Čirák, spolu s trénerom brankárov v podobe Marcela Vasilenka takáto herná zostava: D. Slávik, F. Piroščák, Ščerba – J. Hatok, M. Luberda, F. Bednár, M. Zlacký, C. Vasiľ, Pe. Šuľák, J. Skvašík, E. Streňo, R. Černák, Š. Harvila, Pe. Kridla, I. Komjatý, Zavacký, Š. Ganaj, Š. Vaceľ, Paľo, M. Dzurjo. Individuálny tréningový plán mali naordinovaní Hirka a M. Milunovič.

   Káder FK Humenné opustili traja hráči, na hosťovanie do Trebišova – Polaščík, Bavoľár a Kulich, vykompenzovali sme tento úbytok troma hráčmi z prešovského klubu Tatran – Martin Luberda, Ján Hatok a Kristián Hirka. „Sú to skúsení hráči, vyhratí z prvej i druhej ligy. Na tréningoch sa mi ťažko posudzujú kvality futbalistov, keďže trénujeme s obmedzeniami. Ale ja tých hráčov poznám, verím, že nám pomôžu k postupu,“ prezradil Škrlík.

   Treťoligistom treba dohrať tri súťažné kolá jesennej časti. Hlasy pred časom boli také, že bolo by možné ukončiť sezónu s postupujúcimi i zostupujúcimi po jesennej časti s konečnou platnosťou.

   Ako sa vyvíja situácia v krajskom futbale? Vidíte možnosť ukončenia sezóny a postupu do II. ligy?

   „Reálnu šancu majú Humenčania a Lipany, postupuje iba jeden… V danom momente sami nevieme, čo vstúpi do platnosti. Správy, ktoré prichádzajú sú často protichodné. V podstate nič nezávisí od rozhodnutia SFZ či VsFZ, ale od vývoja epidemickej situácie na Slovensku a rozhodnutí úradov verejného zdravotníctva či vlády. Pre Humenné by bola obrovská škoda čakať ďalší rok. Momentálne sa nachádzame herne aj tabuľkovo vo veľmi dobrej pozícii. Po dlhých rokoch by sme do Humenného prinavrátili súťaž celoslovenského významu. Žiadne správy, ktoré sa šíria verejnosťou nie sú overené, takže my sami nevieme povedať, ako sa pre humenský futbal vyvinie situácia. Túto záležitosť nemôžeme nijak ovplyvniť.“

   Súťaže sa musia ukončiť do 30. júna. Momentálne sme vo fáze, že treťoligisti nemôžu ani spoločne trénovať, všetko je podelené na malé skupiny, no a na veľký futbal nastupuje predsa dvadsaťdva futbalistov na ihrisko. Zostávajú necelé dva mesiace, nikto nevie, čo sa udeje. Humenčania však stále veria, že krajská súťaž dostane priaznivú pandemickú kartu a dokážu svoju futbalovú kvalitu, aká tomuto mestu právom patrí.

Hendikep sedem mesiacov

   Treba podotknúť jednu vec. Druhá liga hrá, trénuje, nebola prerušená. Naopak, humenskí futbalisti sedem dlhých mesiacoch stáli, a práve v tom vidí tréner Škrlík obrovský problém. V prípade, že budeme mať druholigovú vizitku, čaká nás neskutočne náročný cyklus v novom súťažnom ročníku. „My sme ale odhodlaní, takáto možnosť neprichádza každý deň. Zostáva už len veriť, že dostaneme šancu dohrať jesennú súťaž tejto ešte stále aktuálnej sezóny.“

   Špekulácie jednotlivcov, fanúšikov nie sú na mieste… kluby sa ocitli medzi mlynskými kameňmi… oveľa viac družstiev je namočených v hre o záchranu ako o postup…

   Ani ostatné naše regionálne futbalové tímy a kluby nezostali nepovšimnuté. Na tréningovú situáciu sme sa pýtali a aktuálne otázky zodpovieme už v najbližšom vydaní nášho týždenníka.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com