Ut. mar 19th, 2024

Slováci, oslabení pandémiou a dlhou zimou, zháňajú májovú bryndzu. „Bol o ňu záujem vždy, ale teraz je nevídaný,“ hovorí Milan Vaso, bača z Muránskeho salaša.

   Koronakríza mnohých malých podnikateľov a hlavne gastro segment dostala na kolená.  Celý minulý rok bol špeciálny. „Museli sme robiť oveľa viac, predávať po drobnom, spájať sily s menšími prevádzkami, či predávať online. Ustáli sme to, nevyliali sme ani deci mlieka a predali  všetky výrobky,“ dodáva sa bača z Muránskeho salaša.

   Tento rok je začiatok sezóny opäť trochu iný. „Záujem o pravú probiotickú májovú  bryndzu je taký obrovský, že už druhý týždeň sme znásobili jej výrobu, aby sme stihli uspokojiť dopyt,“ hovorí Eliška Štefankovičová Gieciová, konateľka Muránskeho salaša a dopĺňa: „Bryndza nám odchádza hlavne do miest. Slováci za ňou cestujú aj niekoľko hodín, aby si ju mohli nakúpiť priamo na salaši pre jej probiotické vlastnosti prospešné pre trávenie, imunitu a celkovú kondíciu“, dodáva konateľka Muránskeho salaša.

   Tento trend potvrdzuje aj Milo Pabiš, šéfkuchár reštaurácie Spilka beer & restaurant, ktorá sa zameriava na  tradičnú kuchyňu. „Opatrenia sa uvoľňujú,  ľudia sa vracajú na terasy reštaurácií. Dnes je to aj o tom, že sa viac zameriavajú na to čo jedia a z akého zdroja to pochádza. Zvýšený je záujem o domáce produkty s vysokým obsahom probiotických kultúr so zameraním na poctivý pôvod a kvalitu pri výrobe danej suroviny. A na tomto stoja aj naše piliere pri tvorbe našich jedál, vypátrateľnosť zdroja a tradičný spôsob výroby surovín nami používanými“.

   Kvalitná, najmä májová bryndza je veľmi vyhľadávaná aj v Bratislave, dodáva Milo Pabiš, nakoľko výborne odráža sezónnosť pri tvorbe aktuálneho jedálneho lístka a dodáva ten správny cveng sviežej chute v jedle ktoré ju obsahuje.

   Eliška Štefankovičová Gieciová  hovorí, že  „sezóna hodnotovo najvýživnejšej bryndze začína v máji, ale netreba sa obávať, májom nekončí, trvá až do jesene. Jej jej kvalita je najvyššia vtedy, keď je čerstvá zelená paša.  Tá práva, prírodná, plnotučná bryndza je  vyrobená zo 100 % ovčieho mlieka. Nepasterizovaná, plná probiotík. Je muránskym zlatom, obľúbená a vyhľadávaná, tak, že ju zákazníci jedia lyžičkami, ako zdravú pochúťku.“

   Jej tajomstvo je v procese zrenia.  Unikátny patent prírody, kde sa doslova premnožia  dobré  baktérie  s probiotickými vlastnosťami.  Tie majú blahodarný účinok na ľudský organizmus. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej 100-krát viac ako v jogurtoch. pasterizácia tieto priaznivé baktérie ničí.

   Týmto poctivým spôsobom  je vyrobená aj bryndza na Muránskom salaši -nepasterizovaná, vyrobená zo 100 % horského ovčieho mlieka a dozrieva v malebnom prostredí Muráňa. 

   Podľa najnovších zistení má bryndza zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek na zdravie pozitívne účinky pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Muránsky salaš: Eliška Štefankovičová Gieciová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com