Pi. apr 19th, 2024

HUMENNÉ. V uplynulých dňoch sa odovzdalo stavenisko v areáli futbalového štadióna k výstavbe vodozádržného opatrenia a rozšírenia parkovacích plôch. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia sa na umelej tráve osadí železobetónová nádrž v objeme 210 metrov kubických a vybuduje sa 90 parkovacích miest pre osobné vozidlá.

   Spomínaná nádrž bude slúžiť na zadržiavanie dažďovej vody zo strechy prevádzkovej budovy, ktorá bude slúžiť ako rezervoár pre ochladzovanie futbalového ihriska s umelou trávou. Výstavba nádrže pokryje náklady vo výške 71 017,89 eur bez DPH. Podľa Veroniky Lattovej z tlačového referátu radnice, budú v zimných mesiacoch nádrže odstavené, voda sa zo systému vypustí, aby sa predišlo zamrznutiu trysiek a potrubia. Nové parkovacie miesta sa vybudujú z polovegetačných tvárnic pri futbalovom ihrisku zo strany železnice. Z 90 miest bude sedem pre imobilných návštevníkov. Výstavba odstavných plôch bude predstavovať sumu 103 897,02 eur bez DPH. Celková investícia predstavuje bez DPH 174 914,91 eur. Zhotoviteľom prác je spoločnosť ERIGOM, s.r.o. Ako doplnila Veronika Lattová, celková odstavná plocha bude 1 278 metrov štvorcových  a stavba by mala byť dokončená do šiestich mesiacov.

Postrekovač na umelej tráve

   Okrem toho sa na ihrisku s umelou trávou, ktoré využívajú humenskí futbalisti na tréningy, prípravné zápasy alebo športovci na rôzne turnaje, dokončilo v tomto roku aj osvetlenie. Predĺžila sa tak doba využiteľnosti hracej plochy v zimných mesiacoch. „K tomu, aby sa ihrisko s umelou trávou mohlo využívať celoročne, bolo potrebné zrealizovať ochladzovanie trávnika. S prácami začala 1. Humenská koncom júla (24.7.) a v minulom týždni bolo chladenie dokončené,“ vysvetlil Jozef Babják, predseda predstavenstva 1. Humenskej. Ako ďalej podotkol v letnom období dochádza k zásadnému zvýšeniu teploty povrchu umelého trávnika. Teplota totiž môže v horúcich letných mesiacoch dosiahnuť aj viac ako 50°C. Pre udržanie využiteľnosti hernej plochy v tomto období a herného komfortu je potrebné plochu podľa potreby ochladzovať. Hráčom sa potom lepšie dýcha a pohybuje. „Na ihrisku s umelou trávou sa nachádza osem postrekovačov so vstavaným elektromagnetom a dostrekom až 50 m. Doba ochladzovacieho cyklu je cca 15 minút a je teda možné ho spustiť aj v pauze medzi polčasmi. Celkový náklad na realizované práce bol približne 11 500 eur s DPH. Tieto prostriedky boli hradené z nákladov 1.Humenskej a. s. Bola to ďalšia z investícií do zveľaďovania a zhodnocovania majetku mesta Humenné,“ dodal na záver Jozef Babják.

(Foto: 1. Humenská a.s.)

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com