Pi. mar 29th, 2024

HUMENNÉ. HK Humenské levy majú pred sebou novú sezónu na ľade. Tá začala v sobotu (26.9.) a skončí v druhej polovici apríla 2021. V klube trénuje približne 150 detí pod vedením desiatich trénerov a jedného trénera brankárov. Uplynulá sezóna bola predčasne ukončená z dôvodu nepriaznivej situácie v súvislosti s koronavírusom. Ako sa mládež pripravovala v čase, keď boli športoviská uzavreté, nám porozprávali tréneri, manažér a štatutár klubu.

   „Letná príprava začala v zložitom období. Bolo zakázané združovanie sa vo veľkom počte. Prakticky celý apríl sme boli ešte doma. Napriek tomu sme mohli s deťmi trénovať prostredníctvom webovej aplikácie, ktorú zabezpečil Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). Tréneri tak mali s deťmi pravidelne videokonferencie, v rámci ktorých precvičovali cviky na posilňovanie celého tela, zamerané na rozvoj sily či ohybnosti,“ vysvetlil manažér HK Humenské levy, Dávid Godžák. Neskôr po uvoľnení opatrení využívali malí hokejisti tréningy v exteriéri, ktorými rozvíjali rýchlosť, pohyblivosť a celkovú kinetiku. V ústrety im vyšla aj ZŠ Dargovských hrdinov. Ich ihrisko využívali na tréningy všetky kategórie od najmenších detí až po kadetov, ktorí sú v rámci kategórií novinkou v klube. Druhá časť letnej tréningovej prípravy bola spestrená o zručnosti práce s hokejkou, miešanie puku či streľbu na bránu, ktoré skúšali deti na ploche zimného štadióna bez ľadu. V telocvični ZŠ Dargovských hrdinov pracovali na koordinácii s využitím fitlopty pri gymnastických cvičeniach a neskôr pod vedením trénera atlétov, Mareka Lučku, sa zamerali na techniku behu a celkovej kondície. Súčasťou prípravy bola aj regenerácia v bazéne, ktorý mali možnosť navštíviť 1x týždenne.

   „Najmenšie deti (kategória 0-2) učíme, aby mali radi hokej a ľad a hlavne, aby sa ho nebáli. Tréningy prebiehajú hravou formou prostredníctvom základov techniky korčuľovania. Pri tretiakoch a štvrtákoch je to už práca s pukom, nahrávky, streľba na bránku,“ ozrejmil tréner kategórie 0-2, 3-4 a zároveň asistent trénera kadetov, Erik Dzoba. Pričom dodal, že tretiaci odohrali aj turnaj v Košiciach. „Posledný augustový týždeň absolvovali deti týždňové sústredenie v Košiciach v Aréne Sršňov, kde si mohli zatrénovať na ľadovej ploche. Počas celého týždňa absolvovali dvojfázový tréning (dopoludnia, popoludní). K dispozícii mali aj multifunkčné a hokejbalové ihrisko. Po príchode zo sústredenia už nadviazali na tréningy na ľade doma. Každá kategória mala 3 tréningy týždenne na ľadovej ploche. V kategórii piatakov k nám dokonca prídu hosťovať hráči,“ pokračoval Jozef Sorokáč, tréner kategórie 5-6.

   Podľa Milana Macha, trénera kategórie 7-8 a kadetov, bola príprava na ľade košických Sršňov bezproblémová. „Deti k tomu od začiatku pristúpili veľmi svedomito a zodpovedne. Doslova boli „hladné“ po ľade a veľmi sa tešili. Stihli sme odohrať aj prípravné zápasy v každej kategórii. Siedmaci sa navyše zúčastnili prvý týždeň turnaja u Sršňov, ktorý aj vyhrali. Bol to dobrý odrazový mostík do novej sezóny. Týždeň po nich sa tam zúčastnili turnaja aj kadeti. Tento turnaj mal veľmi dobré zastúpenie (Slovan, HC Košice, Dukla Trenčín) a hoci bolo vidieť, že sme na ľade kratšie oproti ostatným, vo viacerých zápasoch sme sa dokázali herne vyrovnať mužstvám, ktoré sú top na Slovensku. Bola to výborná skúsenosť.“ Zároveň dodal, že klub sa chce posúvať vyššie po hernej, výkonnostnej i výsledkovej stránke. Mrzí ho však, že prvé kolo v novej kategórii kadetov (9. ročník – 1. ročník stredných škôl) bude odložené.

   Ambície klubu sú v nadchádzajúcej sezóne veľké. Hlavným cieľom je rozšírenie mládežníckej základne v starších kategóriách. Nábory by sa tak stali výbermi pre trénerov. „Chceme sa dopracovať ku kategórii dorast. Keďže máme pred sebou novú sezónu v čase pandémie, želal by som si, aby sme ju úspešne dokončili. Zároveň ďakujem za podporu mestu Humenné, SZĽH, rodičom a sponzorom,“ dodal na záver Marek Dirbák, štatutár občianskeho združenia Šport klub junior plus, ktorý zastrešuje mládežnícky hokejový klub HK Humenské levy.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com