Pi. mar 29th, 2024

John Steinbeck – Potulky s Charleym/Po stopách Ameriky

   Jeden z najvýznamnejších amerických spisovateľov 20. storočia a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru, John Steinbeck, reagoval vo svojich sociálnych románoch hlavne na neľahký život ľudí, ktorí sa ocitli na samom okraji spoločnosti v dôsledku hospodárskej krízy. Hrdinami jeho próz boli roľníci, robotníci, tuláci. Ľudia, ktorých osud sa americkému snu nikdy nepriblížil. Túto kritiku systému staval Steinbeck na situáciách, ktorých bol denno-denne svedkom. Aby si svoju skúsenosť overil, vydal sa v polovici 60. rokov na cesty. Prešiel z východného pobrežia USA k západnému a späť. Zažil mnoho stretnutí s pozoruhodnými ľuďmi, vnútornú osamelosť, nespútanú prírodu a prekvitajúci rasizmus. Spoločnosť mu robil len jeho modrý francúzsky pudlík Charley. Ako sa Amerika zmenila a kam smeruje? Otázky, ktoré si Steinbeck kládol, vám dnes zodpovie reportážny cestopis, ktorý na slovenský knižný trh prinieslo vydavateľstvo Absynt.

Margaret Atwood – Volali ma Grace

   Odhaliť tajomné zákutia ľudského mozgu sa v priebehu rokov snažili mnohí a dodnes veda nepozná všetky odpovede. V polovici 19. storočia sa o to v románe britskej spisovateľky Margaret Atwood, ktorý vychádza z reálnych udalostí, snažil odborník na stratu pamäti, Dr. Simon Jordan. Na dennej báze viedol rozhovory s mladou slúžkou Grace Marks, ktorú pred 16 rokmi obvinili z vrážd gentlemana Thomasa Kinneara a jeho domácej Nancy Montgomeryovej. Grace však tvrdí, že si na predmetné udalosti nespomína, v jej mysli ostávajú zahmlené. Čo sa naozaj stalo? Je Grace chladnokrvná vrahyňa alebo náhodná obeť? Jeden z najzáhadnejších prípadov amerických dejín, príbeh neslávne známej väzenkyne, spracovala Atwood do napínavého príbehu, v ktorom nechýba napätie, tajomstvo, empatia a dôvtip.

Charley Mackesy – Chlapec, krtko, líška a kôň

   Kniha, ktorú chcete vlastniť. Kniha, ktorá pohládza na duši. Kniha, ktorá sa svojou atmosférou a nádhernými myšlienkami ponáša na Malého princa. Keď dielo Chlapec, krtko, líška a kôň britského vizuálneho umelca Charleyho Mackesyho vyšlo minulý rok v origináli, okamžite sa stalo miláčikom čitateľov a literárnych kritikov. Citlivo vyrozprávaný a nakreslený príbeh štyroch netradičných kamarátov, ktorí sa stretnú na ceste do neznáma, je podaný univerzálnym jazykom. Rozumejú mu deti i dospelí. A každý človek si v nej nájde posolstvá, ktoré predstavujú morálny kompas v komplikovanom svete. Príbeh o sile priateľstva, o jednoduchosti, ktorú v živote hľadáme, o láskavosti, ktorú často strácame, je doplnený o nádherné ilustrácie maľované tušom. Aj keď sme niekedy unavení, smutní, osamelí, potrebujeme nádej, potrebujeme slová, ktoré nám dodajú odvahu a chuť ísť ďalej. (AH)

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com